Verneri Pohjola

Trumpetisti-säveltäjä Verneri Pohjola on luonut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana ainutlaatuisen soittotyylin, jonka tunnistaa ensi kuulemalta. Hänen soitossaan hehkuvat lämpö, rauhallisuus sekä vahva ja ilmeikäs improvisaatio. Helsingin Sanomat onkin todennut, että hänestä on ”kehkeytynyt Suomen ihmisäänisin, tunneälyisin trumpetisti.”

Taiteilijasukuun syntynyt Pohjola aloitti trumpetin soiton vasta 15-vuotiaana. Innostus musiikkia kohtaa nousi toisaalta rockin ja jazzin myötä, mutta myös elokuvamusiikilla oli vahva rooli nimenomaan trumpettiin tarttumisessa. Hän opiskeli Pop & Jazz Konservatoriossa, Örebron musiikkikorkeakoulussa ja Sibelius-Akatemiassa, josta hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2012.

Vuosituhannen alussa hän tuli suurelle yleisölle tunnetuksi yhtyeistä Ilmiliekki Quartet, Quintessence ja Q-Continuum. Emma-palkittu oma debyyttilevy Aurora (Texicalli Records 2009/ACT 2011) räjäytti eurooppalaisen ja amerikkalaisen jazzkentän keräten ylistäviä arvioita molemmilta mantereilta. Viimeistään toisella albumillaan, Ancient History (ACT 2012), Pohjola lunasti paikkansa yhtenä Euroopan arvostetuimmista jazzmuusikoista. Tämän jälkeen hän on julkaissut neljä albumia brittiläisen Edition Recordsin kautta, joista viimeisin on toukokuussa 2020 ilmestynyt The Dead Don’t Dream.

Viime vuosien tunnustuksiin kuuluvat mm. Emma-palkinto Bullhorn-levystä vuoden parhaana jazzalbumina vuodelta 2015 sekä Suomen korkein jazzmuusikolle myönnettävä tunnustus, Yrjö-palkinto vuonna 2017.

Tällä hetkellä hänen omista yhtyeistään ajankohtaisimmat ovat Verneri Pohjola Quartet ja duoprojekti Animal Image rumpali Mika Kallion kanssa. Lisäksi hän tekee vahvaa uraa ulkomailla esiintymällä ja levyttämällä säännöllisesti eri kansainvälisten kokoonpanojen kanssa. Tulevina vuosina hän keskittyy jälleen enemmän oman musiikkinsa säveltämiseen, orkesteriprojekteihin ja kvartetilleen, mutta tulee työskentelemään myös mielenkiintoisissa yhteistyöprojekteissa eurooppalaisten taiteilijoiden kanssa.

Valokuvat

”Pohjola is a talented and sophisticated musician, unafraid to play beyond convention.”
Karl Ackermann, Allaboutjazz.com

Artistilinkit