Jukka Perko

Jukka Perkon kansainvälinen ura alkoi rakettimaisella nousulla vuonna 1987 itsensä Dizzy Gillespien pestattua vasta 19-vuotiaan Perkon big bandiinsä. Hänen häikäisevää soittoaan verrattiin nuoreen Charlie Parkeriin ja arvostelut olivat ylistäviä. Gillespien yhtyeessä vietetyn kahden vuoden jälkeen hän on johtanut omia yhtyeitään ja esiintynyt yli 40 maassa. Loistavan soittotekniikkansa siivittämänä ja yhdistelemällä suomalaiskansallisia ominaispiirteitä jazzin perinteeseen hän on kasvanut yhdeksi sukupolvensa tärkeimmistä saksofonisteista.

Jukka Perko & Hurmio-orkesterin Music of Olavi Virta (2000) oli kaikkien aikojen ensimmäinen suomalaislevytys arvostetulle jazzjulkaisijalle Blue Note -levymerkille. Virtuosi di Kuhmo -kamariorkesterin kanssa levytetty Kaanaanmaa (2002) taas toi esiin uusia ulottuvuuksia suomalaisesta identiteettistä ja virsiperinteestä. Tämän jälkeen hän teki neljä muutakin levytystä Blue Notelle, kunnes vuonna 2015 hän levytti duolevyn pianisti Iiro Rantalan kanssa saksalaiselle ACT Music -levy-yhtiölle. Tuorein levytys on huhtikuulta 2017 juhlistaen Dizzy Gillespien 100-vuotisjuhlavuotta.

Jukka Perko on tunnettu lukuisista menestyneistä yhtyeistään, joista tällä hetkellä ajankohtaisimmat ovat kahden kitaran ja saksofonin muodosta Jukka Perko Avara sekä Charlie Parkerin juhlavuoden kunniaksi koottu Jukka Perko Early Birds. Omien yhtyeidensä lisäksi hän on sinfoniaorkestereiden ja big bandien vakituinen solistivieras. Soittamisen ohessa Perko toimii Viapori Jazz -festivaalin taiteellisena johtajana sekä opettajana Sibelius-Akatemiassa.

Valokuvat

”Saksofonisti Jukka Perko soittaa Dizzyä. Triolla. Minkä tässä on niin jännittävää? Kaikki. Kaikki on jälleen oikein: soundi, soittajat, idea, ohjelmisto. Kuunnellessa syntyy oivallus: tämä musiikki oli aikoinaan enemmän aikaansa edellä kuin mitä useimmat tajusivat. Ja – kun sitä näin soitetaan, antaa se vielä paljon ajateltavaa ja tunnettavaa.”Andreas Müller, Radioeins

Artistilinkit