Aki Rissanen

Pianisti Aki Rissanen on noussut nopeasti Suomi-jazzin tähtikaartiin ja saavuttanut myös merkittävää kansainvälistä huomiota sekä omalla nimellään että useiden eturivin yhtyeiden luottopianistina.

Brittiläisen Edition Recordsin vuonna 2016 julkaisema debyyttilevy Amorandom basisti Antti Lötjösen ja rumpali Teppo Mäkysen kanssa oli huima voimannäyttö yhtyeen kyvyistä ja sitä kuvailtiinkin pianisti Aki Rissasen kansainväliseksi läpimurroksi. Se sai ylistäviä arvioita kotimaassa ja ulkomailla kuten brittilehti Guardianissa sekä tärkeimpiin jazzjulkaisuihin kuuluvassa Jazzwisessa. Helsingin Sanomat nosti levyn “Vuoden parhaimmaksi”. Levy voitti myös Emma-palkinnon Vuoden jazzalbumi 2016 -kategoriassa. Yhtye julkaisi toisen levynsä Another North vuonna 2017 ja kolmannen levynsä Art In Motion vuonnna 2019 niinikään Edition Recordsin kautta.

Aki Rissanen julkaisee 25.6.2021 uransa kolmannen sooloalbumin Divided Horizon. Levyllä hän yhdistää flyygelin, ainutlaatuisen Omniwerk-kosketinsoittimen ja elektronia sävyjä minimalistisiin, melodisiin aihioihin, joissa kuuluu hänen laaja-alainen kokemuksensa klassisen, jazzin ja elektronisen musiikin alalta.

Rissanen opiskeli 12 vuotta klassista pianonsoittoa, mutta jazz ja improvisoitu musiikki on aina ollut lähellä hänen sydäntään. Hän sai arvostetun toisen palkinnon soolopianokilpailussa vuoden 2004 Montreux’n jazzfestivaaleilla. Lisäksi hän voitti Suomen finaalin The Young Nordic Jazz Comets -kilpailussa vuosina 2003 ja 2005. Pariisin La Defense Festival palkitsi hänet parhaana solistina ja parhaasta ohjelmistosta v. 2006.

Valokuvat

”Englantilaisen Edition Recordsin julkaisema Amorandom-albumi onkin kotimaisessa mittakaavassa täysosuma sekä Rissaselle mahdollisesti myös kansainvälinen läpimurto, ansaittu taiteellinen tuottavuusloikka.”Harri Uusitorppa, Helsingin Sanomat

Artistilinkit