Aki Rissanen

Pianisti Aki Rissanen on noussut nopeasti Suomi-jazzin tähtikaartiin ja saavuttanut myös merkittävää kansainvälistä huomiota sekä omalla nimellään että useiden eturivin yhtyeiden luottopianistina.

Brittiläisen Edition Recordsin vuonna 2016 julkaisema debyyttilevy Amorandom basisti Antti Lötjösen ja rumpali Teppo Mäkysen kanssa oli huima voimannäyttö yhtyeen kyvyistä ja sitä kuvailtiinkin pianisti Aki Rissasen kansainväliseksi läpimurroksi. Se sai ylistäviä arvioita kotimaassa ja ulkomailla kuten brittilehti Guardianissa sekä tärkeimpiin jazzjulkaisuihin kuuluvassa Jazzwisessa. Helsingin Sanomat nosti levyn “Vuoden parhaimmaksi”. Levy voitti myös Emma-palkinnon Vuoden jazzalbumi 2016 -kategoriassa.

Yhtye julkaisi toisen levynsä Another North marraskuussa 2017 niinikään Edition Recordsin kautta. Julkaisun yhteydessä yhtye esiintyi muun muassa Lontoon legendaarisella PizzaExpress-klubilla sekä laajalla Japanin kiertueella.

Trion kolmas levy Art In Motion (Edition Records) julkaistiin syyskuussa 2019. Levyn materiaalin inspiraation lähteinä ovat olleet erityisesti länsi-eurooppalainen klassinen musiikki ja elektroninen tanssimusiikki. Yhtye aloitti laajan levynjulkaisukiertueensa lokakuussa 2019 ja päättää sen Jazzliiton kiertueeseen huhtikuussa 2020.

Rissanen opiskeli 12 vuotta klassista pianonsoittoa, mutta jazz ja improvisoitu musiikki on aina ollut lähellä hänen sydäntään. Hän sai arvostetun toisen palkinnon soolopianokilpailussa vuoden 2004 Montreux’n jazzfestivaaleilla. Lisäksi hän voitti Suomen finaalin The Young Nordic Jazz Comets -kilpailussa vuosina 2003 ja 2005. Pariisin La Defense Festival palkitsi hänet parhaana solistina ja parhaasta ohjelmistosta v. 2006.

Valokuvat

“Englantilaisen Edition Recordsin julkaisema Amorandom-albumi onkin kotimaisessa mittakaavassa täysosuma sekä Rissaselle mahdollisesti myös kansainvälinen läpimurto, ansaittu taiteellinen tuottavuusloikka.”Harri Uusitorppa, Helsingin Sanomat

Artistilinkit