Teemu Viinikainen

Teemu Viinikainen on yksi Suomen tunnetuimmista ja arvostetuimmista jazzkitaristeista. Hänen soitossaan ilmaisuvoima, svengi ja virtuositeetti ovat tärkeitä elementtejä, mutta päällimmäisiksi tuntemukseksi häntä kuunnellessa nousevat kuitenkin vahva läsnäolo, herkkyys ja kitaran kaunis sointi.

Hän aloitti kitaransoiton 7-vuotiaana ja hakeutui myöhemmin opiskelemaan Helsingin Pop & Jazz konservatoriolle ja sen jälkeen Sibelius-Akatemian jazzosastolle, josta hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2005. Viinikainen on opiskellut kitaransoittoa nimekkäiden opettajien kuten Pat Methenyn ja Wayne Krantzin johdolla.

Vuonna 2001 perustettu, suureen suosioon kotimaassa noussut U-Street All Stars oli Viinikaisen ensimmäinen merkittävä jazzyhtye, jonka riveissä hän alkoi saada näkyvyyttä. Ehkä suurimpana ansionaan Viinikaisen kohdalla voidaan pitää hänen kysyntäänsä useiden huippuyhtyeiden taitavana luottokitaristina, ja hänen tärkein ja pitkäaikaisin yhteistyökumppaninsa onkin ollut saksofonisti Jukka Perko lukuisine eri yhtyeineen. Viinikainen on esiintynyt menestyksekkäästi myös kansainvälisten huippunimien kuten Joe Lovanon, Vince Mendozan, Randy Breckerin, Dave Liebmanin, Tim Hagansin ja Jeff Tain Watts kanssa.

Tällä hetkellä Viinikaista työllistää hänen oma trionsa Teemu Viinikainen III yhdessä kosketinsoittaja Mikael Myrskogin ja rumpali Joonas Riipan kanssa. Yhtye julkaisi debyyttilevynsä ’Return of Robert Dickson’ syksyllä 2017 ja se valittiin Emma-ehdokkaaksi Vuoden jazzalbumi –kategoriassa.

Valokuvat

  • Teemu Viinikainen, photo Ville Paul Paasimaa
  • Teemu Viinikainen, photo Ville Paul Paasimaa
  • Teemu Viinikainen, photo Ville Paul Paasimaa
  • Teemu Viinikainen, photo Ville Paul Paasimaa
”Kun mietin todellisia kitaransoiton luovia kehittäjiä, Teemu Viinikaisen nimi löytyy listan kärjestä. Hänen teknisesti vaikuttava ja musiikillisesti hämmästyttävä soittonsa esittelee tunnekirjon, joka inspiroi sekä kuulijoita että hänen muusikkotovereitaan.”Tim Hagans, Grammy-ehdokas, jazztrumpetisti ja säveltäjä

Artistilinkit: