Ricky-Tick Big Band

Menestyksekkään helsinkiläisen jazzlevymerkin Ricky-Tick Recordsin nimeä kantava huikea Ricky-Tick Big Band on säveltäjä-kitaristi Valtteri Laurell Pöyhösen johtama 17-jäseninen jazzorkesteri ja rytmikone, joka ei anna armoa. Vuonna 2010 perustettu yhtye koostuu Pöyhösen tarkkaan valitsemista sukupolvensa väkevimmistä jazzmuusikoista, joiden lonkerot ovat levittäytyneet kotimaisen musiikkikentän joka kolkkaan. Yhtyeen debyyttilevy ”Ricky-Tick Big Band” julkaistiin vuonna 2010.

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana on genrerajoja rikkova 20-henkinen spektaakkeli, joka yhdistää jazzia ja hiphopia ennennäkemättömällä tavalla. Maailmanlaajuisestikin uniikki kokoonpano on muutaman vuoden olemassaolonsa aikana pyyhkäissyt myrskyn lailla yli Suomen valloittaen musadiggareiden ja -kriitikoiden sydämet. Yhtyeen keikat ovat niittäneet mainetta hurmoksellisina tapauksina ja olleet lähes poikkeuksetta loppuunmyytyjä. Lokakuussa 2015 toisen albuminsa Korottaa panoksii julkaissut yhtye täytti levynjulkaisukeikoillaan legendaarisen Helsingin Kulttuuritalon kaksi kertaa, mikä on harvinaista mille tahansa genrelle – saati sitten bigband-räpille.

Julkinen Sana -kolmikossa räppäävät suomalaisen hip hopin pioneerit, karismaattiset Paleface, Redrama ja Tommy Lindgren, tunnetaan monipuolisina sanataiteilijoina lukuisista yhteyksistä. Suomen räppiskenen vanhemmat valtiomiehet vaihtavat Julkista Sanaa edustaessaan hupparit kauluspaitoihin, eikä pukumiesten verbaalinen tykitys jätä kysyttävää: ”Ne burnaa, se on murhaa.”

Huippusuosittu yhtye palasi keikkalavoille syksyllä 2018, jolloin se julkaisi kolmannen levynsä ”Pidä valot päällä” ja esiintyi kuusi paikkakuntaa ja yhdeksän konserttia käsittävällä konserttisalikiertueella.

Ricky-Tick Big Bandin ja Julkinen Sana –kolmikon yhteistyö päättyy tämän vuoden lopussa seitsemän vuoden ja lähes 80 keikan jälkeen. Viimeiset esiintymiset nähdään kolmena iltana peräkkäin Helsingin legendaarisella Tavastia-klubilla 27.12., 28.12. ja 29.12.

Valokuvat

  • RTBBJS, photo Ville Juurikkala
  • RTBBJS, photo Ville Juurikkala
  • RTBBJS, photo Joni Sarkki
  • RTBBJS, photo Joni Sarkki
”Melkein levyn alusta asti oli selvää, että vanhan koulukunnan svengaavaa bigband-jazzia ja nokkelaa oldschool-rappia saumattomasti yhdistellyt Burnaa (2013) oli odottamaton täysosuma, jollaisia ei osu kohdalle joka vuosi.”Harri Uusitorppa, Helsingin Sanomat

Artistilinkit: